Een lasercutter, een paar speeldoosjes, fun!

Speeldoosjes

Speeldoosjes

Toen ik een jaar of acht was, kwam iedere dag de orgelman door onze straat. Ik was onder de indruk van het grote draaiorgel, van het mechaniek dat muziek maakte. De orgelman gaf me voor mijn verjaardag een mechanisch speeldoosje waar ik zelf muziek voor kon maken, door gaatjes in papieren kaarten te knippen, wat ik nog steeds wel eens doe.
Dat speeldoosje heb ik nog steeds, en inmiddels heb ik nog twee andere, in andere formaten.

0:00
/

Toen ik recent een lasercutter tot m’n beschikking had, bedacht ik dat daarmee ook best zulke kaarten gemaakt zouden kunnen worden. Ik ben gaan lezen over hoe lasercutters aangestuurd worden en heb een kaart ingescand om de afmetingen precies te weten.
Hier is een web-app uitgekomen waarin je muziek kan componeren door noten op zo’n kaart te zetten. Ook kunnen midibestanden worden geïmporteerd.

0:00
/
Een editor voor speeldooskaartjes

Omdat de speeldoosjes maar een beperkt aantal verschillende tonen kunnen maken, moet er in het maken van de kaarten rekening gehouden worden met welke noten wel en niet kunnen worden geplaatst. In de interface kan tussen de drie verschillende formaten worden gekozen. Als er een muziek geïmporteerd wordt, wordt automatisch gekeken of de muziek naar een andere toonsoort moet worden getransponeerd, als dat beter past op het speeldoosje.

Techniek

De lasercutter is aan te sturen als seriële poort via usb. Via dit ontvangt hij GCode, instructies waarin bewegingen die de laser moet maken. Deze heb ik eerst op basis van een midi-bestand laten genereren, zodat ik muziek in Logic Pro kon exporteren om direct te laten snijden. Hierna heb ik WebSerial gebruikt om het aansturen vanaf een webpagina (in Chrome) te kunnen doen.
Hier heb ik een simpele interface bij gemaakt waarmee de kaarten ook te bewerken zijn en waarmee noten via WebMidi live kunnen worden ingespeeld met een keyboard.

0:00
/
GCode, de instructies voor een lasersnijder, genereren.
0:00
/
vet toch

En nu?

Het programma dat ik gemaakt heb, is een simpele en gebruiksvriendelijke tool waarmee muziek gecomponeerd kan worden binnen de beperkingen van de speeldoosjes. Ik heb er nog geen verdere plannen mee. Als je dit leest en interesse hebt, App me!